Vinkkejä koiranpennun kotiutumiseen

Olet valinnut uuden koiranpentusi, hyvästellyt kasvattajan, muut pentueen jäsenet ja emon ja nyt olet matkalla kotiin. Toivottavasti kaiken ilon, odotuksen ja jännityksen keskellä olet muistanut myös valmistautua pennun tuloon. Tämä on todennäköisesti ensimmäinen kerta, kun pentu on poissa tutuista näkymistä, hajuista ja ympäristöstä, mikä tarkoittaa, että se on pennulle hyvin raskas kokemus. Joten ennen pennun saapumista sinun on huolehdittava, että kaikki on valmiina - aivan kuten taloon olisi tulossa vauva.


Tervetuloa!

Koiranpennun kotiintuomisesta alkaa pitkä, onnellinen yhteiselonaika. Nämä 10 vinkkiä auttavat sinut parhaaseen mahdolliseen alkuun.

1. Keksi pennulle nimi – ole luova ja pidä hauskaa! Sopikaa siitä, että kaikki perheenjäsenet puhuttelevat pentua samalla nimellä. Jos pennun nimeksi on päätetty antaa esimerkiksi Ben, kenenkään ei pitäisi kutsua sitä Benjamiksi, Jamista puhumattakaan!
2. Osta pennuille kestäviä leluja, joista ei irtoa pieniä osia, jotka se voi niellä. Pane lelut pois pennun ulottuvilta, kun leikki on loppu, ettei pentu revi niitä. Tarkasta lelut aina leikkimisen jälkeen. Lelujen tulee olla ehjiä ja turvallisia.
3. Koirat on syytä pestä silloin tällöin. Pyydä eläinlääkärin neuvoja oikean shampoon hankkimisessa. Valitse oikean tyyppiset kammat ja harjat. Käytä vain koirille tarkoitettuja kynsileikkureita. Ja ennen kaikkea: totuta pentu pienestä pitäen turkin hoitoon, harjaa muutama veto joka päivä, ja palkitse pentu nameilla.
4. Tee pennun nukkumishetkistä mukavia. Hanki pesunkestävä makuupaikka, johon pennun on helppo kömpiä. Opeta pentu pysymään omalla makuupaikallaan.
5. Pennut pureskelevat tutustuakseen uusiin ympärillä oleviin esineisiin. Ne pureskelevat myös helpottaakseen hampaiden vaihtumista. Varaa pennullesi pureskeluleluja, niin huonekalusi, kenkäsi ja kaukosäätimesi ovat paremmassa turvassa.
6. Noutoharjoitukset ovat pennusta oikein mukavia, ja myös sinusta! Heitä palloja tai renkaita ja palkitse aina, kun pentu palauttaa lelun sinulle.
7. Valitse oikean kokoinen kaulapanta. Se ei saa olla liian kireä, mutta se ei myöskään saa liian helposti liukua pään yli. Parin sormen leveys kaulan ja pannan välillä on useimmiten aika toimiva mitta. Tarkasta pannan koko säännöllisesti, pentusihan kasvaa kovaa vauhtia.
8. Aloita hampaiden hoito ajoissa. Totuta pentu hammasharjaan ja käytä koirille tarkoitettua hammastahnaa.
9. Pane aina yhteystiedot kaulapantaan ja mieti eläinlääkärin kanssa mikrosiruttamista. Sirusta on valtavasti apua, jos pentu joskus katoaa.
10. Valitse luotettava ja mukava eläinlääkäri – suhde voi kestää yli 10 vuotta. Varaa pennulle eläinlääkärin kontrolliaika.


On uusi koira sitten jo täysikasvuinen tai vastikään emostaan vieroitettu pentu, sen saapuminen uuteen kotiin kannattaa valmistella huolella. Jotta koiran on helpompi löytää paikkansa uudessa kodissa ja laumassa, joitakin sääntöjä kannattaa alkaa noudattaa heti pennun tultua.

Heti uuteen kotiin saavuttuaan pentu aloittaa tutustumisen muihin perheenjäseniin ja tulevaan elinympäristöönsä. Tavallisesti pentu sopeutuu uuteen kotiin muutamassa päivässä. Kun se toivotetaan tervetulleeksi rauhallisesti ja lempeästi, se sopeutuu yleensä hyvin uuden laumansa jäseneksi. Pennulle tulee myös tarjota rauhallinen lepopaikka, johon se voi vetäytyä aina kun haluaa. Tällöin pentua ei koskaan tule häiritä.

Laumaeläin kotona

Koira on laumaeläin. Se löytää tasapainon lauman vakaudesta ja hierarkiasta. Siksi sen on ymmärrettävä, että ihminen on hierarkiassa koiraa ylempänä. Tämä pätee kaikkiin koiriin koosta riippumatta. Kun tämä tehdään selväksi alusta lähtien, voidaan turvata se, että pennusta tulee tasapainoinen lauman jäsen. On tärkeää muistaa käyttäytyä johdonmukaisesti. Kun pentu saapuu, se tulee toivottaa tervetulleeksi lempeästi, jotta se tuntee olonsa turvalliseksi. Samalla on kuitenkin pysyttävä määrätietoisen tiukkana sen suhteen, mikä on sallittua ja mikä ei. Näin omistajan ja koiran luottamussuhde kehittyy toivotulla tavalla.

Muut asukit

Vaikka kodissasi olisi lemmikkejä entuudestaan, on tärkeää, että uusi pentu saa tutkia uutta ympäristöään ensin yksin. Ja kun esittelet pennun toisille lemmikeille, tee se vähitellen ja ole itse läsnä tutustumisseremonioissa. Kun lapset tutustuvat pentuun, älä anna heidän innostua liikaa. Pientä olentoa on kohdeltava hyvin, eikä se ole pehmolelu. Lisätietoa artikkelissa Sosialisaatio

Mikä on sallittua, mikä ei

Koira ymmärtää hyvin nopeasti, mikä on sallittua ja mikä ei. Jos esimerkiksi annat sen makoilla sohvalla tai sängyllä ensimmäisinä päivinä, sitä ei ole helppo saada myöhemmin pysymään poissa näistä lepopaikoista. Siksi on tärkeää näyttää koiralle alusta lähtien, mitkä talon säännöt ovat. Pennulle kannattaa varata turvallisia ja kestäviä leluja, joilla se saa vapaasti leikkiä. Koiralle kannattaa myös valita rauhallinen ruokailupaikka ja kieltää sitä kerjäämästä. Koiralle on myös tärkeää, että sille on varattu oma nukkumapaikka.

Koiranpennun peti

Ensimmäiseksi on tärkeää miettiä missä pentu nukkuu. Useimmat pennut nukkuvat mieluiten suojaisassa paikassa, jonne on hyvä vetäytyä, kun ärsykkeitä on liikaa. Voit hankkia esimerkiksi korin, jonne voit sijoittaa sen pedin. Sen on oltava lämmin, kuiva, mukava ja vedottomassa paikassa. Pennulla on mukava olla, kun pedissä on pehmeä peitto tai koiranpatja. Sitten sinun täytyy päättää sen paikka, ennen kuin pentu ehtii ottaa sohvasi omakseen. (On näet helpompaa opettaa pentu hyviin tapoihin kuin yrittää muuttaa huonoja.) Pentukori on täydellinen pakopaikka, kun elämä muuttuu liian hektiseksi. Ja kun koiranpentu vetäytyy omiin oloihinsa, varmista, ettei kukaan häiritse sitä. Pedin on oltava myös riittävän kaukana omasta vuoteestasi, mieluimmin muualla kuin makuuhuoneessasi. Älä mielellään ota pentua sänkyysi kun se on pieni - koiran on erittäin vaikeaa oppia tavasta pois. Ja koiranpentu tarvitsee myös omaa tilaa aivan samalla tavoin kuin sinäkin.

Koiranpentu yöllä

Hyvin monet koiranpennut vinkuvat öisin, erityisesti ensimmäisen viikon aikana uudessa kodissa. Joten mitä lämpimämpi koiran peti on, sitä mukavammalta siitä tuntuu. Kokeile laittaa petiin kuumavesipullo tai pehmeä lemmikeille turvallinen lelu.

Pennun jättäminen yksin

Koiranpentua, eikä aikuistakaan yksilöä saa jättää pitkäksi aikaa yksin. Koirille, jotka jäävät yksin pitkiksi ajoiksi, voi kehittyä ahdistuneisuutta, eivätkä ne pärjää erossa omistajastaan.Totuta koiranpentu sietämään lyhyitä poissaoloja. Jätä se johonkin huoneeseen, sulje ovi ja mene pois. Palaa muutaman minuutin päästä takaisin huoneeseen, mutta älä tervehdi sitä. Kun olet toistanut tämän monta kertaa, pidennä poissaoloa puoleen tuntiin. Jos pentu alkaa stressaantua, haukkua, pureskella tai raapia ovea, lyhennä poissaoloaikaa. Ennen kuin lähdet: Ulkoiluta pentua tai leiki sen kanssa ennen lähtöä, niin se on mahdollisesti rauhallisempi myöhemmin. Ja aivan ennen lähtöä, anna pennulle ruokaa, jolloin sitä todennäköisesti alkaa väsyttää. Jätä sille myös jotakin pureskeltavaa, jotta sillä olisi tekemistä. Jotkut kasvavat koiranpennut saavat lohtua tutuista äänistä, joten voit jättää radion päälle tai vaikkapa nauhoitettua perheen puheensorinaa. Jos pentu kuitenkin vaikuttaa pelkäävän yksinjäämistä enemmän ja enemmän, silloinkin, kun kyseessä on vain lyhyt aika, pyydä neuvoja eläinlääkäriltä.

Välttämättömät tarvikkeet

Koiran saapumiseen kannattaa valmistautua hankkimalla muutama hyödyllinen tarvike. Ensinnäkin tarvitset pannan ja hihnan ulkoilua varten, sekä kaksi ruokakuppia: toisen ruoalle ja toisen vedelle. Kannattaa valita kestävät ja helposti puhdistettavat kupit. Varmista, että koiran saatavilla on aina puhdasta, raikasta vettä, ja että ruoka- ja juomakupit ovat puhtaat. Koiralle kannattaa hankkia myös muutama oma, turvallinen lelu helpottamaan sen sopeutumista uuteen ympäristöön. Koiran patja, kori tai muu petipaikka on hyvä varata. Sinne koira saa aina halutessaan vetäytyä lepäämään rauhassa.

Lisäksi tarvitset mahdollisesti myös välineitä koiran turkin hoitoon. Se, millaisia harjoja tai muita välineitä tarvitset, riippuu koiran turkista. Turkin hoitoon liittyviin asioihin saat neuvoja koiran kasvattajalta tai lemmikkeläintarvikeliikkeestä.

Turvallisuus

Koiranpentua uhkaavat monenlaiset vaarat. Vaikka pentu nukkuisikin enimmän aikaa, sitä kannattaa pitää silmällä. Vaikka jättäisit sen yksin vain muutamaksi tunniksi, se kannattaa sijoittaa sellaiseen huoneeseen, jossa ei ole vaaratekijöitä tai rajata tila esimerkiksi koiraporteilla tai laittaa koira sille tarkoitettuun, sopivankokoiseen häkkiin. Pentua ei pidä jättää tilaan, jossa se pääsee esimerkiksi portaille ja voi pudota alas. Lastenhuone, jossa on paljon mahdollisen tukehtumisvaaran aiheuttavia leluja, ei myöskään ole turvallinen vaihtoehto. Pidäthän pesuaineet, lääkkeet ja muut koiralle haitalliset aineet pois koiran ulottuvilta. Tarkastelethan kotiasi koiran silmin ja poistat vaaratekijät, kuten myrkylliset huonekasvit.


Koiranpennun ensimmäinen päivä kotona
Koiranpennun ensimmäiset päivät erossa emosta ja sisaruksista ovat sille suuri mullistus. Kun tuot pennun kotiin, se tarvitsee jakamattoman huomiosi. Vietä aikaa pennun kanssa näyttämällä sille paikkoja, ruokkimalla sen ja leikkimällä sen kanssa, näin se on varmasti sopivan väsynyt, kun nukkumaanmenoaika koittaa.

Nuuhkimista ja tutustumista

Anna pennun aluksi nuuhkia ympäristöään ja esittele sille sen oma peti. Laita koiranpennun petiin entisessä kodissa käytetty huopa, jossa tuntuu emon tuoksu. Anna pennun tutustua uuteen ympäristöön omassa tahdissaan.

Anna pennun nukkua

Jos sinulla on pieniä lapsia, he saattavat helposti innostua koiranpennusta liikaa ja vahingossa rasittaa sitä. Pidä sääntönä sitä, että nukkuvaa pentua ei saa herättää. Samoin kuin vauvat, myös koiranpennut tietävät milloin ne tarvitsevat unta. Älä siis häiritse nukkuvaa koiranpentua.

Pidä muut lemmikit tyytyväisinä

Jos sinulla on muita lemmikkejä, anna huomiotasi myös niille, niin ne eivät tule mustasukkaisiksi. Pidä eläimet aluksi erillään toisistaan ja ruoki ne erikseen. Kun lemmikkisi tottuvat toisiinsa, niistä voi tulla parhaita kaveruksia. Jopa kissa voi tottua koiranpentuun!

Aloita sisäsiisteyskasvatus

Älä suutu pennulle, jos sille käy vahinko. Toruminen saisi sen vain tuntemaan olonsa epävarmaksi. Laita lattialle runsaasti sanomalehteä tai erityisiä pentualustoja. Vie pentu ulos noin puolen tunnin välein ja jokaisen aterian sekä heräämisen jälkeen. Kehu pentua vuolaasti joka kerta, kun se onnistuu tekemään tarpeensa ulos.

Anna koiran kotiutua

Ensimmäisinä öinä pentu on todennäköisesti rauhaton ja se saattaa vikistä yksin omalla pedillään. Kuumavesipullo ja huopaan kääritty tikittävä kello saattavat rauhoittaa sitä. Totuta pentu olemaan yksin pikkuhiljaa ja askel askeleelta. Äläkä turhaan huolestu – pian pentu on kuin kotonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti