lauantai 11. lokakuuta 2014

BabySteps - koiravaavien ensiaskeleita

Päällä Kuura ja alla Neva
Cherry -mamman lisäksi omia kotejaan etsivät pennut Kuura ja Neva. Cherry synnytti 23.9.2014 kolme pentua. Neva syntyi ensimmäisenä kello 13.40 ja painoi 470 grammaa. Toisena kello 14.00 syntynyt Kuura painoi 410 grammaa. Kolmantena kello 14.40 syntynyt Tiera oli kooltaan lähes puolet pienempi ja painoi vain 250 grammaa. Kolmikon synnytys eteni reippaasti, mutta Cherry jatkoi läähättäen supistelua silloin tällöin kolmen tunnin välein. Aiemman ultran perusteella oli oletettavissa, että pentuja olisi enemmänkin kuin kolme. Eläinlääkäriltä saatu oksitosiiniruiske ei saanut supistuksia voimistumaan ja toivottua tulosta aikaan, joten illan myötä jouduimme matkaamaan pentujen sekä emon kanssa eläinlääkäripäivystykseen varmistamaan onko tarvetta sektiolle.

Cherrylle kukat ja kynttilä Tieralle:

"Olit niin pieni ja hento,
elämäsi lyhyt kuin tähdenlento."

Ultralla ei ollut nähtävissä syntymättömiä pentuja. Hyvä asia emolle ja leikkaukselta vältyttiin. Pennut tarkastettiin samalla ja eläinlääkärin epäilys varmistui puolet pienemmän pennun osalta: sillä oli suuri kitalakihalkio ja heikot imemisen että elämisen mahdollisuudet sekä suuret riskit saada tulehduksia. Tiera -pennun oli armeliainta päästä koirien taivaaseen ja ikiuneen pihapiiriimme.

Reipas ja tyytyväinen mamma synnytyksen aikana
Kuura ja Neva ovat kasvaneet kovaa vauhtia keräten massaa 50-100 grammaa päivässä. Ensimmäiset viikot ovat kuluneet vaavien nukkuessa ja syödessä. Äänenkäyttöä pennut ovat opetelleet alusta alkaen ja erityisesti pentujen nukkuessa saattaa kuulua pieniä kiljahduksia, murinaa sekä haukahduksia. Kaksikko on ollut tyytyväisiä ja Cherry huolehtinut pienistä erinomaisesti.

Neva -poika 470 grammaa
Kuura -tyttö 410 grammaa
Ensimmäisinä päivinä Cherry ei malttanut kuin käväistä pihalla tarpeilla, mutta pikkuhiljaa lenkkien pituudet ovat lisääntyneet ja mamma luottaa siihen, että pennuilla on kaikki hyvin. Cherryn emonvaisto on ollut herkempi ja vieraita ei ole vielä päästetty pentujen lähistölle sekä lenkeillä Cherry reagoi aiempaa herkemmin vieraisiin. Penni ja Hilu pääsivät tutustumaan pentuihin ensimmäisen viikon jälkeen. Tuisku-kissa on Cherryn mielestä saanut vielä pysytellä kauempana, vaikka avustikin synnytyksen ajan vain metrin päässä kiipeilytelineen päältä katsellen.


Pentujen isästä ja roduista ei ole tietoa. Cherry-emon esittelyssä (aiempi blogiteksti) on kerrottu emon luonteesta sekä rotujen piirteistä. Arvion mukaan pennuista kasvaa 17-24 kiloisia eli jotakuinkin Cherry-emon kokoluokkaa. Sopivin koti pennuille löytynee maalta, omakotitalosta tai rivitalosta, erityisesti kun emolta periytynee laumanvartijan ominaisuuksia. Cherry-emo on uskollinen perheelleen ja mainio perhekoira. Cherryllä on rodunomaista varautuneisuutta vieraita kohtaan, joka ilmenee ilmoitushaukkuna. Jos haluat tarjota kodin koiralle ja tulla tutustumaan, ota yhteyttä zebrafinches[at]gmail.com!


Videolla Neva-pojan ensiaskeleita (11.10.2014 paino 1800g)



Videolla Kuura-tytön ensiaskeleita (11.10.2014 paino 1600g)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti